” Buna ziua, faceți tatuaj sprâncene fir cu fir?”
Aceasta este întrebarea clasică! Și de aici începe o întreagă poveste….
O analogie lesne de înțeles ar fi comparația cu ”sunt brunetă, iar mâine aș vrea să devin blondă” – momentul în care un stilist, care-și respectă standardele, ți-ar explica că obținerea blondului nu este o procedură unanim valabilă pe toate tipurile de păr….că s-ar putea să nu te prindă în cel mai fericit mod, că s-ar putea să îți stea anapoda…samd.
Iar când vorbim despre micropigmentarea sprâncenelor, lucrurile sunt mult mai complexe. Sunt luați în calcul o mulțime de factori determinanți până la alegerea efectivă a tehnicii de tatuare: tipul de ten – care determină în mare procent rezistența firelor în timp, intensitatea pe care și-ar dori-o clienta, culoarea aleasă în micropigmentare, și multe aspecte de ordin profesional.
Sprancene fir cu fir sau pudrat? Ce trebuie să știți în primul rând:
Dermopigmentistul cu experiență în estetică facială are obligația să adapteze micropigmentarea, ca și tehnică, funcție de tipologia clientei: există un complex de factori care impun alegerea: fir cu fir, pudrat, combinat, microblading, hibdrid, șamd.
Nu există o metodă pliabilă pentru toate persoanele; în cazul alegerii necoresunzătoare, micropigmentarea este un eșec.
Așadar, alegeți informată! Alegeți tehnicianul care are experiență pe TOATE tehnicile, limitarea profesională a acestuia doar la UNA DINTRE ELE (”facem doar microblading!”) este în dezavantajul vostru.
Microbladingul se execută DOAR pe anumite tipologii, așa cum pudratul (tehnica powder) este interzis în anumite cazuri.
Cabinetele vând doar ce știu să facă, motivând că serviciul lor – ca unica ofertă – este cea mai adecvată. Cum ar fi să mergem la un stomatolog care știe să facă doar extracții, convingându-ne că pentru durerea de măsea cea mai bună soluție este extracția?! 🙂
Nu există o tehnică (metodă) mai bună decât alta, fie că vorbim de hairstroke, powder sau ombre – ca și tehnici de bază ( nu intru aici în detalii avansate privind tehnicile particulare de masterclass). Dacă ați admirat tehnica fir cu fir la o prietenă, nu mergeți pe garanția că aceeași pigmentare, executată de același tehnician și cu același pigment, va arăta la fel de bine; acceași alegere ar putea fi neinspirată (din partea dvstra sau…mai rău, din partea tehnicianului superficial pregătit).
MICROBLADING; SPRÂNCENE FIR CU FIR
O tehnică de mare amploare în ultimii ani, executată manual sau cu aparatul de micropigmentare.
Varianta manuală oferă o naturalețe și o camuflare perfectă a firelor în plantația naturală, ceea ce impune (ca și aspect) existența unui procent considerabil de fire naturale – cu cat sunt mai multe, cu atat mai plăcut va fi rezultatul final.
Nu este o tehnică care încarcă sprânceana, așa cum o face fardul / creionul, motiv pentru care nu reprezintă opțiunea ideală pentru persoanele care au fost obișnuite cu un contur dat de creion. În cazul în care firele sunt încărcate foarte des, la cererea clientei de ”vă rog mai plin”, spânceana va avea un aspect de ”hașur” datorat așezării grosolane de fir lângă fir. Așadar, deducem ușor, că aspectul natural al sprâncenei clientei este cel care ne condiționează estetic alegerea (sau nu) a tehnicii fir cu fir.
Mai mult, tenul gras este dușmanul principal al micropigmentărilor, în general. Clientele cu acest tip de piele sunt cazurile mai puțin fericite, întrucât revenirea la întreținerea culorii se face mult mai rapid și mai des. Rezistența pigmentului dintr-un fir este mult diminuată; cantitatea de pigment inserată prin tehnica fir cu fir este mult mai mică decât încărcătura de micro-particule din powder sau ombre, iar nivelul subcutanat la care se lucrează este superficial – mai exact acel ”șanț” fin, cât un fir de păr.
Nu în ultimul rând: culoarea pigmentului.
Lăsând la o parte detalii legate de colorimetrie – la nivel profesional, unde ar trebui știut că pigmentul îl alege tehnicianul (nu clienta!), după criterii elaborate de comportament al tonurilor funcție de fototipul pielii (scala Fitzpatrick), culorile deschise NU se pretează tehnicii fir cu fir din cvasi motive.
Ca și concluzie, oricât de mult am admira un tatuaj fir cu fir, nu insistați pe această tehnică. Lasați dermopigmentistul (sperăm cu experiență) să hotărască dacă este opțiunea ideală pentru dumneavoastra.
TEHNICA ”PUDRAT” – POWDER EFFECT
O tehnică care a plecat de la rudimentarul tatuaj vechi, efectuat într-un efect plin, care a evoluat atât de mult încât fardarea sprâncenelor a devenit mult mai artificială decât tatuarea lor. Aveți în vedere că orice micropigmentare se atenuează în intensitate într-un procent mediu de 40-60% (după prima lună – perioada de stabilizare).
Un specialist cu mâna bine ”educată” va executa un efect de pulbere fină, discretă și naturală, încât îți vei dori să revii la fardarea pleoapelor prin tatuare, pentru a scăpa definitiv de stresul machiajului zilnic.
Rezultatele sunt mai durabile întrucât cantitatea de particule introduse digital subcutanat este mult mai mare.
Aspectul depinde foarte mult de tehnică, ca și execuție, deoarece un tehnician fără experiență poate devia extrem de ușor către un aspect de ”sprânceană prea plină”, încărcată, care arată mai degrabă a ”hașur”. Controlul conturului perfect este iarași un aspect care ține de profesionalismul dermopigmentistului. Dacă la fire conturul nu este atât de evident, la powder pixelarea prin puncte minuscule, poate scăpa de sub control și-n consecință vor rezulta sprâncene mult mai groase decât desenul inițial.
TEHNICA COMBINATA sau HIBRID
Lesne de înțeles că reprezintă opțiunea ideală, deoarece combină cele doua metode: fir cu fir & pudrat, pentru un aspect natural – dar ușor mai conturat, pentru o rezistență mai mare în timp, pentru garanția stabilității indiferent de tipologia tenului.
Este o tehnică care presupune mai multă migală, mai mult timp alocat și care denotă mult mai multă experiență, întrucât se tatuează în straturi suprapuse, cu un control foarte mare asupra detaliilor.
Alte amănunte, mai complexe, despre alegerea perfectă ( funcție de cazuistică ) le ofer detaliate în cabinet – ProEstetic Iasi. Pentru aceasta îmi dedic o oră în cadrul ședinței de micropigmentare.
Un alt articol pe această temă, scris special pentru a vă aduce lămuriri asupra tehnicilor din micropigmentare, gasiți aici:
Sprancene fir cu fir, microblading sau tatuaj cosmetic?
3 Comments
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.