Procedura provoacă durere?
Nu! Machiajul semipermanent este complet lipsit de durere datorită celor mai noi tehnologii în ce privește produsele anestezice de uz topic, cât și aparatelor digitale de ultimă generație. Ca și-n procedurile de ordin medical, intervine și factorul uman, în sensul că pentru fiecare persoană percepția durerii este diferită. În cea mai neplacută situaţie (sub 10%) clienta poate simți o uşoară zgârâietură vibrantă, dar care nu egalează disconfortul creat de un simplu pensat. În condițiile în care majoritatea micropigmentiștilor lucrează fără anestezie la micropigmentarea sprâncenelor, anestezia este, până la urmă, un factor psihologic de confort, nicidecum un strict necesar. Cu toate acestea, la Proestetic, se lucrează cu anestezie topică la toate procedurile de micropigmentare: sprâncene, ochi, buze.
Cât durează în timp machiajul semipermanent?
În micropigmentare se lucrează cu pigmenți semipermanenti faciali, extrem de stabili la factorii de mediu.
Pigmenții permanenți sunt dedicați tatuajelor corporale, dar sunt periculoși la nivelul feței întrucat scoaterea lor definitivă este practic imposibilă, iar stagnarea lor subcutanată provoacă deviația în albastru, inevitabilă în timp (observați tenta de bleumarin din tatuajele corporale mai vechi de 3 ani)
Mai mult, micropigmentarea CORECTĂ presupune inserția superficială de pigment, cu o tehnică și experiență de lucru bine definite.
Nu orice colorare de piele este și MICROPIGMENTARE !
În momentul în care pigmentul este inserat prea adânc sau prea concentrat, rezidurile rămase în timp sunt atât de puternice, încât culoarea tatuajului devine inestetică, cu tonuri de albastru sau portocaliu.
Micropigmentarea ideală este o execuție soft, încât culoarea în timp să se estompeze discret și aproape total. Deoarece particula de pigment stagnată mai mult de 3 ani subcutanat își va pierde din calitațile inițiale: marourile se modifică în decursul anilor, datorită factorilor interni ai corpului și externi ai mediului.
Așadar, să NU vă doriți spâncene intense în culoare, să NU vă doriți lucrări saturate de culoare, pentru că toate acestea sunt în dezavantajul dvstra, nu al micropigmentistului. Tehnicianul are datoria să vă explice aceste aspecte (la ProEstetic consultația durează 1 ora), însă purtătoarea tatuajului cosmetic este cea care își dă acordul – DAR în cunoștință de cauză!
Mai exact, rezistența unei micropigmentari CORECTE se încadrează între 1-3 ani, în sensul că procesul de estompare al culorii se produce treptat, până la dispariția aproape totală (80-90%)
În cazul în care se doreşte menținerea constanța a intensității, procedurile se reîmprospătează anual, sau mai rar, funcție de evoluția în parte a fiecărei cliente. Aici totul depinde de interacțiunea pigmentului inserat cu tipul de piele, cu produsele cosmetice de întreținere zilnică, cât și cu factorii de mediu.
Este ideal ca ședințele anuale de reîmprospătare ale tatuajului să fie făcute de același specialist, întrucât intervențiile ulterioare sunt în tandem cu lucrarea inițială ( se evaluează puterea pigmentului pe particularitatea tenului dvstra, se folosește aceeași marcă de pigment -dacă ea s-a comportat mulțumitor) iar tarifele de abonament vor fi întotdeauna mai mici decât prețul unui tatuaj nou.
De ce unii spun că micropigmentarea ține 3-5 ani? Unde-i adevărul?
Să gândim logic, împreună, unde sunt diferențele. Pentru aceasta trebuie să înțelegeți principiul micropigmentarii, fără a intra în aspecte tehnice care depășesc întelegerea majorității:
Tatuajul cosmetic ține cont de următoarele aspecte principale:
- Aparatură
- Tehnică de lucru: fir cu fir/pudrat/plin
- Pigment
- Tipologia pielii
1) Aparatura și presiunea de lucru , respectiv Introducerea pigmentului se face ÎNTOTDEAUNA la o adâncime controlată funcție de pielea clientei, pentru a avea garanția pătrunderii nici prea adânci, dar nici prea superficial, la joncțiunea dintre epiderm-derm. Adică la nivelul acelui strat care nu se exfoliază niciodată.
Prea adânc? Nicidecum la adâncimea hipodermului – așa cum văd eșecuri, din păcate.
Prea ușor? Dacă s-ar lucra extrem de superficial (nivelul epidermei), molecula de pigment va pleca odată cu exfolierea naturală lunară… deci by-by micropigmetare peste 1- 2 luni.
Corect! Singura situație în care micropigmentul este „aruncat” CORECT din piele rămâne acțiunea sistemului imunitar de respingere a corpurilor străine. Doar dacă s-a lucrat profesional, la joncțiunea dintre epiderm-derm!
Așadar: molecula odată introdusă CORECT, de către un tehnician cu experiență, se va petrece sigilarea perfectă a moleculei prin cicatrizare. Iar sistemul imunitar va elimina ușor, în timp, puțină câte puțină culoare.
2) Adâncimea de lucru este constantă la aparatele digitale, nu există riscuri de variație, încât să se suspecteze faptul că molecula nu a fost introdusă la aceeași adâncime în derm sau că ar fi avut zone unde nu ar fi pătruns. Desigur, dacă presiunea de lucru a mâinii tehnicianului este uniformă. ceea ce ține foarte mult de experiență și profesionalism.
Atunci unde-i diferența?
Din experiență și studiu medical documentat eu susțin că ține de PIGMENT. Iar motivul pentru care unii pigmenți sunt mai rezistenți în derm decât alții nu ține de faptul că sunt organici /anorganici/ hybdid șamd. Ține de cantitatea de „stabilizator” pe care o are – iar acest „stabilizator” nu există decât în particule de oxizi de fier. Exact acele molecule care vor devia culoarea în albastru-mov/ portocaliu.
Cu alte cuvinte, cu cât rezistență e mai mare, cu atât procentul de oxizi este mai ridicat, cu atât crește riscul devierii în albastru a maroului.
Pentru aceste situații companiile recomandă „adăugarea de pigmenți corectori” pentru a „tăia” (colorimetric vorbind) așa zis albastru din pigmentul maro. Personal mi se pare o mare păcăleală comercială a companiilor, întrucât „vopsim pe deasupra gardul să nu se vadă leopardul”. Da! Aceasta se practică în NEUTRALIZAREA TATUAJELOR GRESITE, întrucât acolo nu mai ai de ales!
Nu neutralizăm oxidul de fier cu efectele sale…el tot acolo rămâne ca substanță, tot aceleași consecințe va produce, indiferent cu cât portocaliu îl înghesuim bine sau punem pe deasupra…la un moment dat albastru (ca și substanță), tot va ieși la vedere… din păcate.
Încerc să va explic lucrurile logic, din repulsia pe care o am asupra manipulărilor de marketing și explicațiilor comerciale ale companiilor care, sub nume mari, produc și vând pigmenți cu oxizi. Iar când te trezești cu sprâncene albastre “acele nume celebre”se dezvinovăţesc cu explicații iraționale, care țin la tehnicieni cu handicap în ce privește cunoștințele medicale…cum că apariția sângelui dă nuanțe de albastru sau că tonul rece al pielii face sprâncenele mov…
În concluzie:
Micropigmentarile cărora li se oferă garanție mai mare în timp, 3-5+ ani, sunt efectuate cu pigmenți care reușesc să-și stabilizeze molecula mult mai bine în piele. Iar „acea minune” care oferă stabilitate sunt oxizii – care vor lăsa reziduri în adâncime, bine stabilizate în derm,adică niște sprâncene albastre „de toată frumusețea”!
Matematic vorbind: *** cantitate mare de oxid ⇒ rezistență îndelungată ⇒ maro transformat în albastru în 3-5 ani, *** lipsa oxidului de fier ⇒ rezistență limitată ⇒ maro stabil în 1-3 ani.
Realizați astfel, câtă dedicare trebuie să depui încât să garantezi o lucrare CORECTĂ de micropigmentare? Cam de câți ani de practică este necesar încât să înțelegi pe ce pigment ,,pui mâna” funcție de multe alte aspecte extrem de importante? Din păcate, nu toți tehnicienii depun interes major în detalii de gen. Pentru unii DOAR execuția estetică contează, finalizată cu fotografii instagramabile cu filtre ( filtre = fake)… și gata, clienta fericită pe moment, task îndeplinit!
De câte ședințe am nevoie pentru rezultatele finale dorite?
Unele persoanelor se încadrează în standardul clasic de 1 rectificare, această însemnând ședința inițială plus una suplimentară ( după 30-60 zile). Abia după aceste etape se consideră micropigmentarea încheiată.
În practică, necesitatea rectificării vine deseori la cererea de: ,, vreau mai închis!” Dacă sunteți o persoană pentru care NATURAL reprezintă același natural ca și cel din criteriul meu estetic, atunci mai mult ca sigur nu aveți nevoie de rectificare.
În cazuri extrem de rare, pentru acele persoane cu sistemul de regenerare mereu în gardă ( de unde vine interzicerea micropigmentării în bolile auto-imune), care performează în tendința naturală imună de a elimina orice corp străin din piele (microparticula de pigment), micropigmentarea nu are stabilitate și microparticula se elimina în mare procent. Această situație neplăcută nu ține de manoperă, tehnică sau pigment și este în afara controlului tehnicianului. De aceea clienta va hotarâ dacă încearcă o altă ședință, iar în cazul în care rezultatul este nesatisfăcător, se concluzionează inutilitatea micropigmetarilor în cazul ei deosebit.
Dacă nu îmi permite timpul să ajung la rectificare pot reveni peste 1 an?
Rectificările se efectuaeaza, în medie, la 30-45 zile… maxim 60 zile de la micropigmentarea inițială. Termenul de 30 zile vine de la faptul că regenerarea celulară completă a pielii unui adult se produce în 25-40 zile. Nu se poate trage o concluzie realistă asupra pigmentului reținut în derm înainte de primul ciclul complet de regenerare!
Nu există persoană care să își mențină 100% culoarea introdusă în derm din prima ședința!
Persoanele care nu își permit rectificarea ca parte integrantă din micropigmentare, își asumă consecințele unui tatuaj mai discret ca intensitate sau cu goluri sporadice.
În cazul în care se repetă încă o ședința la un interval mai mare decât cel indicat ( adică, peste 60 zile) , aceasta nu mai poartă numele de rectificare și este percepută de fiecare cabinet ca și: „al doilea tatuaj”, „reîmprospătare culoare” șamd, care are tarife apropiate de micropigmentarea inițială, întrucât procedura va necesita complexitate mai mare în execuție.
Dacă nu o să-mi placă rezultatul final ce pot face?
Dacă vă nemulțumește forma, trebuie să așteptați ștergerea ei naturală, în cazul în care micropigmentarea a fost executată tehnic si coloristic corect, iar intensitatea și concentrația culorii a fost cea specifică unei micropigmentări normale, NU a unui TATUAJ.
Dar, în cazurile în care s-a lucrat incorect (concentrat, cu presiune mare) sau cu pigmenți necalitativi, culoarea va lăsa reziduri la fel de concentrate, imposibil de atenuat natural. Doar prin scoatere cu laser sau extracție chimică se poate atenua tatuajul, încât noul tehnician săpoată acoperi vechea lucrare.
Acesta este un motiv foarte serios pentru care trebuie să va documentați pe mâna cui ajungeți. Vezi articol: Micropigmentarea, că meserie. Unde ne tatuăm sprâncenele?
Pe lângă faptul că lucrările executate ca și formă sunt cea mai relevantă recomandare pro sau contra, trebuie să aveți în vedere și celelalte aspecte care fac din micropigmentare un succes: aparatură, mâna tehnicianului & pigmenții.
Dar, susțin cu tărie că cel mai important aspect este simțul artistic al tehnicianului, care are obligația de a va coordona după un gust estetic bine întemeiat, de a va construi sprânceană perfectă pentru fizionomia dvstra, înainte de a începe micropigmentarea propriuzisa. Având permanent în vedere aspecte care țin de nevoile chipului dvstra.
Îmi pot schimba în timp forma și culoarea?
După cum spuneam și mai sus, pigmenții de ultima generație sunt astfel concepuți încât TREBUIE să se elimine treptat, oferindu-i clientei posibilitatea să-și schimbe culoarea sau forma într-o perioadă rezonabilă de timp. Cu atât mai mult cu cât timpul modifică structura facială, pleoapele își reduc fermitatea, scheletul osos și musculatura feței suferă modificări, iar formă inițială va fi ușor deviată dacă s-ar menține timp îndelungat. Cu atât mai mult cu cât aceste schimbări sunt extrem de vizibile anual, începând cu vârstă de 45 de ani.
Cât durează procedura de micropigmentare?
La ProEstetic este nevoie de aproximativ 3 ore pentru micropigmentare sprancene, 3 ore pentru micropigmentare ochi, 4 ore pentru micropigmentare buze. În care sunt incluse: consultarea pentru tehnică, formă și culoare, construirea formei conform arhitecturii faciale, discuții în alegerea pigmentului și pigmentarea propriuzisa.
Rezultatul final are un aspect care îmi permite activități curente a doua zi?
SPRÂNCENE: Deși sprânceana are inițial o nuanță mai întunecată, iar forma ei nouă va da o stare de anormalitate (“parcă nu sunt eu”), stare asimilată treptat și direct proporțional cu privitul în oglindă :),
zona NU este tumefiată, înroșită sau cu urme de intervenție. Este că și când v-ați întors de la vopsitul sprâncenelor, dar cu vopseaua încă pe ele 🙂
Trebuie știut că după prima săptămâna intensitatea culorii se reduce cu 40-50%, rezultatul final fiind vizibil după 3-5 săptămâni.
OCHI: Funcție de tipologia pielii și sensibilitatea fiecareia, ochii pot fi ușor iritați, ca și senzația unui plâns. Compresele reci si produsele antiinflamatoare locale ajută revenirea rapidă, în termen de 12 ore. La 80 % dintre persoane pleoapele nu se umflă, există doar o stare ușoară de disconfort. Ideal ca procedura să fie facută dupa-amiaza, pentru ca ochii să aibă timpul necesar refacerii peste noapte.
BUZE: Da, există o stare de disconfort de 3-5 zile. Micropigmentarea buzelor este foarte vizibilă , buzele au un aspect aproape dublu în dimensiune și cu o nuanță sângerie peste culoarea pigmentată, provenită de la perforarea mucoasei pe toată suprafața ei. Aceasta durează până în apx. 24 ore. Pielea buzelor este mai subțire și mai sensibilă decât pielea de pe restul feței, deoarece buzele nu conțin glande sebacee (glande producătoare de ulei). Prin urmare, buzele sunt expuse riscului de a face cruste și de a crăpa ușor la orice rană produsă. După apx 24 ore se vor produce cruste vizibile, care trebuie permanent hidratate cu produse profesionale ( produsele pentru îngrijirea tatuajului acasă le primiți gratuit la micropigmentare).
Investiția într-un machiaj semipermanent echivalează cu trei ani de pensat lunar la cabinet?
Dacă vă permiteți achiziția pe post de bonă a unui make-up stilist la purtător, care să va fardeze sprâncenele sau ochii după forma perfectă și simetrică în fiecare dimineață sau să va corecteze forma buzelor după fiecare cafea, poate nu se merită!
Dar să aveți în vedere că trebuie să-l luați cu dvstra în vacanțe pentru a va reface sprânceana și ochii la fiecare transpirație de vara și la fiecare ieșire din piscină.
Și nu este numai atât! Micropigmentarea este comoditatea de a fi „naturală” când deschizi ochii dimineața, chiar și atunci când ai ramas în pijamale, când duci gunoiul, ieși să ridici un colet sau te trezești cu un prieten surpriză la ușa.
Unde este diferența între tatuajul cosmetic facial ( machiaj semipermanent, micropigmentare) și tatuajul sprâncenelor mătușii, făcut acum 10 ani?
Principiul TATUAJULUI este similar DOAR în sensul că ambele proceduri introduc subcutanat pigment cu ajutorul unui ac.
Diferența majoră stă, după cum am explicat mai sus, în echipamente digitale de ultima generație, compoziția pigmenților, tehnica de implementare în derm … și mai ales, mâna și experiența tehnicianului de a ști să abordeze corect fiecare ten, pentru că micropigmentarea se execută pe față !
* Click here * Mai multe informații legate de MICROPIGMENTARE