Machiajul semipermanent este tatuaj?

Care este diferenta între machiaj semipermanent și tatuajul clasic ? Sa fie doar un termen comercial?

Să înţelegem împreună „logica”, aşa cum mi-am obişnuit pacientele şi la tratamente, plecând de la principiul de bază: PIELEA este VIE! Ați spune și ce importanță are acesta în tatuaj?

Citind, veți înțelege de ce machiajul semipermanent are rezistență limitată… sau nu.

Orice procedeu de tatuare, fie ca e tatuaj de corp sau micropigmentare faciala, produce “daune epidermei”. Pigmentul este dispersat sub formă de granule fine la jonctiunea epiderm-derm, prin lezarea epidermei.

Atata timp cât grosimea epidermei – stratul care se regenerează la apx 30 zile –  este de 0,03-0,1 mm, înseamnă că orice incizie la nivelul pielii (adâncă de de 1-3 mm) va trece de nivelul epidermei, deci va ajunge în stratul urmator, zona NEregenerabilă, adică dermul.

Deducere logică: sângerarea denota faptul ca adancimea tatuajului trece de 0.1 mm, ajunge în derm, și stagnează ! Dar pentru cât timp?

Imediat dupa tatuare tusul este preluat de keratinocite si celulele fagocitare (responsabile de cicatrizare). Iniţial tatuajul apare ca o pata stridenta pe suprafata epidermei.

În intervalul mediu de o luna (ciclul complet de regenerare celulara) fibroblastele își activează functia de reparare si regenerare, formand un tesut de granulatie (cicatrice proaspata).  Rana se maturizeaza pe parcurs în tesut fibros. Astfel pielea – prin sistemul sau de imunizare- are tendinta treptată de a elimina tuşul din epiderma.

Deci ”Cât rezistă un tatuaj semipermanent?”

Este momentul în care realizăm cat anume din tatuaj „a vrut” pielea „sa primeasca”. Iar situatiile sunt diferite de la caz la caz, nu tine numai de procedura sau puterea pigmentului, ci de calitatea pielii.

Este momentul în care se petrec primele reactii chimice între nuanta pigmentului si pigmenţii naturali ai pielii. Aceeasi culoare de pigment va fi MEREU diferita de la o persoana la alta, functie de tonurile pielii individuale (fiecare are o anumita reactie cu galbenul sau rosul din piele – particularitate data de melanocite)

La doua – trei luni baza epidermei este complet reformată, prevenind orice alte pierderi de cerneala din epidermă. Tușul se află sub un strat de tesut fibros, este practic mometul in care se estimeaza durata de viata a tatuajului.

În traducere de specialitate, garanția rezistenței se poate da numai dupa 30-60 zile de la prima ședință!

Mai exact, este momentul în care se concluzionează cât de semipermanent este tatuajul.

De ce un tatuaj cosmetic (micropigmentare) se estompeaza în timp?

Particulele de cerneala sunt mutate lent în derm, ca urmare a actiunii celulelor fagocitare mobile (celulele sistemului imunitar). În combinatie cu melanocitele (cele care dau culoarea pielii) vor produce cu siguranță schimbari de culoare ale pigmentului.

Etapa este premeditată de către dermopigmentist, care prin experiența și studiile cumulate, adaugă diferiți neutralizatori de ton în pigmenți (încă de la prima ședință) pentru a anihila anumite tendințe de modificare ale culorii, funcție de tipologia tenului fiecărei paciente.

Cu cat persoana are un sistem imunitar superior, cu atat migrarea celulelor fagocitare este mai rapida si in consecinta tatuajul se va estompa mai rapid in timp.

Cu cat pigmentul stagneaza mai mult timp în piele, datorită moleculei mari – care nu poate fi eliminata de sistemul imunitar prin fagocitoza – cu atat culoarea va rezista mai mult. DAR se va transforma treptat si garantat spre nuante nedorite! Asadar, rezistența mare NU este de dorit, întrucât molecula de pigment, stagnând prea mult în piele, va produce deviații nedorite de culoare.

Pigmentii ideali si calitativi sunt acei pigmenti care se elimina in maxim 12-18 luni de la inserarea lor subcutanat, evitand astfel transformarea lor.

Pigmentii ieftini cat si cei de corp au molecule mari, grele, cu rezistenta mai mare de doi ani, ceea ce determina o data cu rezistenta și devierea spre nuante de albastru sau rosu.

Un factor la fel de important in mentinerea unei micropigmentari este PIGMENTUL.

Cea mai importanta este calitatea medicală a acestuia, cat si dilutia – încât să ofere un aspect pronuntat sau difuz.

Producatorul declara puterea tusului în termeni comerciali cunoscuti ca „pigmenti permanenti” sau „semipermanenti”, ceea ce oferă tatuajului denumirea de machiaj permanent sau machiaj semipermanent. Indiferent ca vorbim de tatuaj sprancene, tatuaj ochi sau tatuaj buze.

La ProEstetic Iasi tatuajul semipermanent (micropigmentarea) are o rezistență de 1-2 ani, termen în care tatuajul se estompează treptat, până la dispariția finală. Puteți opta ulterior pentru reînnoirea culorii, pentru modificarea nuanței sau formei.

Dacă acum ați înțeles de ce tatuajul semipermanent este/sau nu provizoriu, este indicat să înțelegeți de ce trebuie să fiți atente la multe alte aspecte, înainte de a vă hotărâ ce salon de tatuaj alegeți:

Micropigmentarea, ca meserie. Unde ne tatuam sprancenele?

 

 

 

5/5 - (288 votes)