Ce au in comun Mona Lisa lui Leonardo da Vinci, Acropolele din Atena si Notre Dame din Paris?

Toate folosesc acelasi principiu estetic al proportiei de aur – The Golden Ratio.

Ce este proportia de aur si de ce se foloseste în estetică și arte?

Proportia de aur descrie simetria perfecta dintre doua segmente a caror ratie este de 1:1,618. In matematica, Euclid a denumit raportul Φ (phi). Putem sa multiplicam la infinit aceste segmente, iar raportul Φ se pastreaza.
Principalul scop al proportiei de aur este cel estetic – de mii de ani este recunoscuta ca fiind un simbol al frumusetii ideale. Iar aceasta armonie a proportiilor se regaseste nu doar în operele unor artisti celebri ca Leonardo da Vinci sau Michelangelo, ci si in logo-urile brandurilor moderne si mai mult… in simetria corpului si a trasaturilor noastre.

Studiile realizate de cercetatorii de la Live Science arata ca percepem frumusetea in mare parte datorita unor tipare mentale predefinite. In realitate, creierele noastre sunt setate sa prefere obiectele si imaginile care respecta proportia de aur. Este o reactie aproape subconstienta pe care cercetatorii au descoperit-o dupa ce i-au rugat pe voluntari, toti fara studii estetice, sa aleaga creatiile pe care le considera frumoase. Cu totii au ales numai opere care foloseau proportia de aur.
Concluzia este ca aceasta preferinta a oamenilor pentru Golden Ratio este una biologica – predefinita, explicata si prin faptul ca regasim proportia de aur peste tot. De la cochilia unui simplu melc, semintele de floarea soarelui si pana la forma galaxiei noastre.

 

 

 

The Golden Ratio in estetica

Daca proportia de aur te-a cucerit si pe tine, te astept să descoperim prin calcule și constructie matematică, care este proportia perfectă care îti armonizează spranceana ideală chipului tau.

Te invit să citești mai multe articole legate de ESTETICA SPRANCENELOR și cum ajungi să ”cizelezi” frumusețea ideală prin câteva secrete care țin de domeniul esteticii matematice.

 

 

Ți s-a părut util, explicit și coerent articolul? Lasă te rog o notă:

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.