Procedura provoaca durere?

Nu! Machiajul semipermanent este complet lipsit de durere datorita celor mai noi tehnologii in ce priveste produsele anestezice de uz topic, cat si aparatelor digitale de ultima generatie. Ca si-n procedurile de ordin medical, intervine si factorul uman, in sensul ca pentru fiecare persoana perceptia durerii este diferita. In cea mai neplacută situaţie (sub 10%) clienta poate simti o uşoară zgârâietură vibrantă, dar care nu egaleaza disconfortul creat de un simplu pensat.

Cat dureaza in timp machiajul semipermanent?

Pigmentii de ultima generatie sunt astfel conceputi incat clienta sa aiba posibilitatea sa-si schimbe culoarea sau forma intr-o perioada rezonabila de timp, datorita modificarilor structurii faciale care intervin odata cu inaintarea in varsta.

În micropigmentare se lucreaza cu pigmenti semipermanenti, adica acei pigmentii medicali care nu contin oxizi de fier sau particule de carbon (specific pigmentilor de corp sau pigmentilor chinezesti ieftini- substante care dau aspect de tatuaj albastru si care rezista zeci de ani). Pigmentii permanenti sunt extrem de periculosi intrucat scoaterea lor definitivă este practic imposibilă, iar deviatia in albastru este inevitabila.

Mai exact, rezistenta unei micropigmentari se incadreaza intre 1-3 ani, in sensul ca procesul de estompare a culorii se produce treptat, pana la disparitia aproape totală (80-90%)

În cazul în care se doreşte mentinerea constanta a culorii si intensitatii, procedurile se reimprospateaza anual, sau mai rar, functie de evolutia in parte a fiecarei cliente.

Este ideal ca sedintele anuale de reimprospatare a tatuajului sa fie facute de acelasi specialist, intrucat tarifele de abonament vor fi intotdeauna mai mici.

De ce unii spun ca micropigmentarea tine 3-5 ani? Unde-i adevarul?

Sa gandim logic, impreuna, unde sunt diferentele. Pentru aceasta trebuie sa intelegeti principiul micropigmentarii, fara a intra in detalii tehnice care va depasesc.

Tatuajul cosmetic tine cont de urmatoarele aspecte principale:

  1. Aparatura
  2. Tehnica de lucru: fir cu fir/pudrat/plin 
  3. Pigment
  4. Tipologia pielii

1) Introducerea pigmentului se face INTOTDEAUNA la peste 0,2 mm adancime, pentru a avea garantia patrunderii in derm, acel strat care nu se exfoliaza niciodata. Dermul fiind vascularizat printr-o retea fina de capilare, strapungerea implica sangerarea. Daca se lucreaza doar superficial (epidermic), molecula de pigment va pleca odata cu exfolierea naturala lunara. Singurul motiv pentru care micropigmentul este „aruncat” din piele ramane actiunea sistemului imunitar de respingere a corpurilor straine. Asadar: molecula odata introdusa, cu garantia sangerarii – adica lucrului in derm, cu sigilarea perfecta a moleculei prin cicatrizare, nu poate fi influentata de  factori majori care sa aduca variatiuni atat de mari: ori 1 ori 5 ani? Asta depinde, DECI, de pigment.

2) Adancimea de lucru este contanta la aparatele digitale, nu exista riscuri de variatie, incat s-ar suspecta faptul ca molecula nu a fost introdusa la aceeasi adancime in derm sau ca ar fi avut zone unde nu ar fi patruns.

Pana aici toti tehnicienii lucreaza la fel (sa speram! )

Atunci unde-i diferenta?

Din experienta si studiu medical va garantez indubitabil ca tine de PIGMENT. Iar motivul pentru care unii pigmenti sunt mai rezistenti in derm decat altii nu tine de faptul ca sunt organici /anorganici/ hipoalergenici samd. Tine de cantitatea de „stabilizator” care o are – iar acest „stabilizator” nu exista decat in particula de carbon /oxizi de fier. Exact acele molecule care vor devia culoarea in albastru-mov.

Cu alte cuvinte, cu cat rezistenta e mai mare, cu atat procentul de oxizi este mai ridicat, cu atat creste riscul devierii in albastru a maroului.

Pentru aceste situatii companiile recomanda „adaugarea de pigmenti corectori” pentru a „taia” (colorimetric vorbind) asa zis albastru din pigmentul maro. Personal mi se pare o mare pacaleala comerciala a companiilor, intrucat „vopsim la suprafata gardul sa nu se vada leopardul”.

Nu neutralizam oxidul de fier cu efectele sale…el tot acolo ramane ca substanta, tot aceleasi consecinte va produce, indiferent cu cat portocaliu il inghesuim bine sau punem pe deasupra…la un moment dat albastru (substanta), tot va iesi la suprafata.

Incerc sa va explic lucrurile logic, din repulsia pe care o am asupra manipularilor de marketing si explicatiilor comerciale ale companiilor care, sub nume mari, distribuie pigmenti cu oxizi. Iar cand te trezesti cu sprancene albastre “acele nume celebre”se dezvinovăţesc cu explicatii irationale, care tin la tehnicieni cu handicap in ce priveste cunostintele medicale…cum ca aparitia sângelui dă nuante de albastru sau ca tonul rece al pielii face sprancenele mov…

In concluzie:

Micropigmentarile carora li se ofera garantie mai mare in timp, 3-5+ ani, sunt efectuate cu pigmenti care reusesc sa-si stabilizeze molecula mult mai bine in piele. Iar „acea minune” care ofera stabilitate este oxidul de fier – care va  lasa niste sprancene albastre „de toata frumusetea”!

Matematic vorbind:

cantitate mare de oxid de fier = rezistenta indelungata = maro transformat in albastru= 3-5 ani

lipsa oxidului de fier= rezistenta limitata= maro stabil= 1-3 ani

De cate sedinte am nevoie pentru rezultatele finale dorite?

Majoritatea persoanelor se incadreaza in standardul de 1-2 rectificari, aceasta insemnand sedinta initiala plus 1-2 ulterioare. Abia dupa aceste etape se considera micropigmentarea incheiata.

In cazuri foarte rare, pentru acele persoane cu sistemul de regenerare celulara impecabil, care performeaza in tendinta naturala imuna de a elimina orice corp strain din piele (microparticula de pigment) micropigmentarea  nu are stabilitate si microparticula se elimina imediat. Aceasta situatie neplacuta nu tine de manoperă, tehnică sau pigment si este in afara controlului tehnicianului.  De aceea clienta va hotarâ daca incearca o alta serie de rectificari, iar in cazul in care rezultatul este nesatisfacator, se concluzioneaza inutilitatea micropigmetarilor.

Daca nu imi permite timpul sa parcurg toate sedintele de rectificare pot reveni peste 1 an?

Rectificarile se efectuaeaza, in medie, din 30 in 30 zile de la micropigmentarea initiala, de 1-2 ori. Termenul de 30 zile vine de la faptul ca regenerarea celulara completa a pielii unui adult se produce in 25-40 zile. Nu se poate trage o concluzie realista asupra pigmentului retinut in derm inainte de primul ciclul complet de regenerare.

Nu exista persoana care sa isi mentina 100% culoarea introdusa in derm din prima sedinta. Rectificarea este inevitabila, iar fara ea tatuajul este incomplet.

Persoanele care nu isi permit rectificarea (rile) ca parte integranta din micropigmentare, isi asuma consecintele unui tatuaj mai discret ca intensitate sau cu goluri sporadice.

In cazul in care se repeta inca o sedinta la un interval mult mai mare decat cel indicat (6 luni-1 an), aceasta nu mai poarta numele de rectificare si este perceputa de fiecare cabinet in mod diferit: „al doilea tatuaj”, „reimprospatare culoare la un an” samd, care are tarife diferentiate fata de situatia initiala.

Daca nu o sa-mi placa rezultatul final ce mai pot face?

Sa asteptati stergerea lui naturala. Acesta este un motiv foarte serios pentru care trebuie sa va documentati pe mana cui ajungeti. Vezi articol: Micropigmentarea, ca meserie. Unde ne tatuam sprancenele?

Pe langa faptul ca lucrarile executate sunt cea mai relevanta recomandare pro sau contra, trebuie sa aveti in vedere si celelalte doua aspecte care fac din micropigmentare un succes: aparatura & pigmentii.

Dar cel mai important aspect sustin cu tarie ca este simtul artistic al tehnicianului, care are obligatia de a va coordona dupa un gust estetic întemeiat si de a va construi spranceana perfecta pentru fizionomia dvstra, inainte de a incepe micropigmentarea propriuzisa. Aspecte care tin intotdeauna de nevoile si cerintele dvstra.

Cat dureaza sedinta de micropigmentare?

In general este nevoie de aproximativ 3 ore, in care sunt incluse: consultarea pentru tehnica, forma si culoare, construirea formei conform arhitecturii faciale, alegerea pigmentului si pigmentarea propriuzisa.

Rezultatul final are un aspect care imi permite activitati curente a doua zi?

Desi spranceana are initial o nuanta mai intunecata, iar forma ei noua va da o stare de anormalitate (“parca nu sunt eu”), stare asimilata treptat si direct proportional cu privitul in oglinda,

zona nu este tumefiata, inrosita sau cu urme de interventie. Este ca si cand v-ati intors proaspat de la vopsitul sprancenelor.

Trebuie stiut ca dupa prima saptamana intensitatea culorii se reduce cu 40-50%, rezultatul final fiind vizibil dupa 3-5 saptamani.

Investitia intr-un machiaj semipermanent echivaleaza cu pensatul lunar?

Daca vă permiteti achizitia pe post de bonă a unui make-up stilist, care sa va fardeze sprancenele dupa forma perfecta si simetrica in fiecare dimineata sau sa va corecteze forma buzelor dupa fiecare cafea, poate nu se merita! Dar sa aveti in vedere ca trebuie sa-l luati cu dvstra in vacante pentru a va reface spranceana la fiecare transpiratie de vara si  la fiecare iesire din piscina.

Si nu este numai atat! Micropigmentarea este comoditatea de a fi naturala cand deschizi ochii dimineata, chiar si atunci cand duci gunoiul sau te trezesti cu un prieten surpriza la usa.

Unde este diferenta intre tatuajul cosmetic facial ( machiaj semipermanent, micropigmentare) si tatuajul sprancenelor matusii, facut acum 7 ani?

Principiul este similar in sensul ca ambele proceduri introduc subcutanat pigment cu ajutorul unui ac.

Diferenta majora sta in echipamente digitale de ultima generatie, compozitia pigmentilor (asa cum ati vazut mai sus) si tehnica de implementare in derm: fir cu fir, ombre, tridimensional samd.